Wild Seasons Photo Competition - Κανονισμοί Διαγωνισμού


Ο διαγωνισμός "Wild Seasons Photo Competition" είναι ένας εποχιακός διαγωνισμός φωτογραφίας άγριας ζωής, που έχει σαν στόχο να προσελκύσει την προσοχή στην ομορφιά και τον πλούτο της άγριας ζωής της Ελλάδας. Θα προωθήσει επίσης του καλύτερους φωτογράφους και φωτογραφίες, που θα δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο στο φωτογραφικό μας blog "Wildlife Photography in Greece".Ποιός μπορεί να συμμετάσχει

 • Οποιοσδήποτε φωτογραφίζει την άγρια ζωή (Wildlife) της Ελλάδας (στην Ελλάδα), μπορεί να συμμετάσχει με τις φωτογραφίες του. Αγρια ζωή σήμαινει ζώα που δεν είναι και δεν ζουν σε κλουβιά ζωολογικών κήπων και δεν είναι κατοικίδια. Εν τέλει δεν έχουν καμία σχέση με τον άνθρωπο.Ποιές είναι οι περίοδοι του διαγωνισμού

 • Χειμώνας : 1 Δεκεμβρίου - 28 (29) Φεβρουαρίου
 • Ανοιξη : 1 Μαρτίου - 31 Μαίου
 • Καλοκαίρι : 1 Ιουνίου - 31 Αυγούστου
 • Φθινόπωρο : 1 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου Χρόνος λήψης και υποβολής φωτογραφιών

 • Κάθε φωτογράφος μπορεί να υποβάλλει μέχρι 6 φωτογραφίες ανά κατηγορία για κάθε διαγωνισμό
 • Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι από το τρίμηνο του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη. Μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του τρέχοντα διαγωνισμού και μέχρι το αργότερο την 15η του μήνα που ακολουθεί το τέλος της περιόδου του τρέχοντα φωτογραφικού διαγωνισμού. Π.χ για το φθινοπωρινό διαγωνισμό οι συμμετοχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 15 Δεκεμβρίου. 
 • Για πληροφορίες σχετικά με το πώς ανεβάζουμε φωτογραφίες στον διαγωνισμό, δείτε το σχετικό link Υποβολή των φωτογραφιών για τον διαγωνισμό 


Μορφή (format) φωτογραφικού αρχείου

 • Οι φωτογραφίες μπορούν να ανέβουν στον διαγωνισμό σε JPG ή PNG αρχεία, κροπαρισμένα (crop) ή με αλλαγή μεγέθους (resize) έτσι ώστε οι διαστάσεις που θα προκύπτουν να μην ξεπερνούν τα 1200 pixels σε πλάτος και τα 900 pixels σε ύψος. Για παράδειγμα,  μια φωτογραφία με κάθετο ή τετράγωνο κάδρο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 900 pixels ύψος, ενώ μια φωτό με οριζόντιο κάδρο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1200 pixels πλάτος & τα 900 pixels ύψος.
 • Οι φωτογραφίες που δεν θα τηρούν αυτές τις προδιαγραφές είτε θα απορρίπτονται, είτε θα αλλάζει το μέγεθός τους από τους διοργανωτές.  Φωτογραφικές κατηγορίες
Επεξεργασία φωτογραφικών αρχείων 

 • Η φωτογραφία πρέπει να προέρχεται από  μια και μοναδική αρχική  λήψη. Δεν επιτρέπονται συνθέσεις. ( π.χ συγχωνεύσεις αρχείων).
 • Επεξεργασίες όπως περικοπή (crop), κορεσμός, αντίθεση, οξύτητα και μείωση θορύβου γενικά επιτρέπονται στο βαθμό που δεν αλλοιώνουν την φυσική απεικόνιση της σκηνής. Ελαφρές χρωματικές αλλαγές είναι αποδεκτές, αντίθετα δραστικές χρωματικές αλλαγές που εσκεμμένα αλλάζουν τα αληθινά χρώματα της άγριας ζωής δεν επιτρέπονται π.χ. μια πασχαλίτσα πρέπει να είναι κόκκινη. Ασπρόμαυρες (B/W) φωτογραφίες επιτρέπονται στο βαθμό που δεν αλλοιώνουν το εύρος της τονικότητας της αρχικής φωτογραφίας. HDR (HighDynamicRange) φωτογραφίες δεν είναι αποδεκτές.
 • Χρήση του εργαλείου "clone - stamp" μπορεί να γίνει μόνο για την απομάκρυνση αντικειμένων, όπως στίγματα από σκόνη του αισθητήρα ή καμμένες αντανακλάσεις. Επίσης επιτρέπεται να αφαιρούνται κλαδιά, φύλλα, σκουπίδια κ.λπ όταν είναι σε θέση χωρίς αλληλεπίκάλυψη με το βασικό θέμα της φωτό. Π.χ ένα κλαδί που εμφανίζεται σε ένα άκρο του καρέ με ουρανό γύρω, μπορεί να αφαιρεθεί, όχι όμως ένα κλαδί που περνάει π.χ μπροστά από το θέμα και χρειάζεται χρονοβόρα επεξεργασία για να μην φανεί η αφαίρεση και να μην αλλιωθεί το υπόλοιπο θέμα.  
 • Ονόματα των φωτογράφων ή Watermarks δεν επιτρέπονται στις φωτογραφίες Νικητές και βραβεία

 • Οι τρεις (3) πρώτες φωτογραφίες θα δημοσιεύονται 1-2 εβδομάδες μετά το τέλος της ψηφοφορίας κάθε διαγωνισμού. Θα δημοσιεύονται με τη σειρά κατάταξής τους και επίσης θα δημοσιεύονται και οι ψήφοι τους.
 • Για τις 3 πρώτες θέσεις της κατηγορίας των Πουλιών θα υπάρξουν βραβεία που θα είναι προσφορά της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Επίσης θα υπάρχουν και 3 φωτογραφίες που θα βραβεύονται και θα είναι επιλογή της Ορνιθολογικής, η οποία θα βασίζεται πέραν των φωτογραφικών και σε κριτήρια σημαντικότητας του είδους από πλευράς διατήρησης και ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης. Αυτό αντίστοιχα θα συνεπάγεται ότι η Ορνιθολογική θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις 6 νικήτριες φωτογραφίες στις διαστάσεις που επιθυμεί για τις ανάγκες της. Οσοι συμμετέχουν στην κατηγορία των Πουλιών αποδέχονται αυτό τον όρο. Η Ορνιθολογική δεσμεύεται ότι πάντα θα αναφέρει το όνομα του φωτογράφου σε κάθε χρήση της φωτογραφίας. Οι διοργανωτές θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό και στην ψηφοφορία του, χωρίς διεκδίκηση των βραβείων. Αν κάποια από τις φωτογραφίες των διοργανωτών πλασαριστεί μεταξύ των νικητήριων φωτογραφιών τότε το βραβείο περνάει αυτόματα στην επόμενη θέση.
 • Η πρώτη θέση της κατηγορίας των "Ασπόνδυλων" βραβεύεται με με 2 διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Imerti στην Λέσβο. Δυστυχώς το εξαιρετικό Οι Πεταλούδες της Ελλάδας έχει εξαντληθεί.
 • Η πρώτη θέση της κατηγορίας "Σπονδυλωτά, Θαλάσσιοι οργανισμοί" βραβεύεται με 2 διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Αγιος Γερμανός  στην Πρέσπα.
 • Η πρώτη θέση της κατηγορίας "Aniscape" βραβεύεται με 2 διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Forrest Inn στην Δαδιά και η δεύτερη θέση βραβεύεται με 2 διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Imerti στην Λέσβο.
 •  Τονίζεται ότι το βραβείο της διαμονής πρέπει να αξιοποιείται μέσα στους επόμενους 12 μήνες από την μέρα που ανακοινώνονται τα αντίστοιχα βραβεία και πάντα κατόπιν συνεννόησης με τα ξενοδοχεία.


Δημοσίευση φωτογραφιών στον διαγωνισμό και ψηφοφορία

 • Οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονται μέσω μιας σελίδας προβολής φωτογραφιών Google Photos και με ένα μοναδικό αριθμό ο οποίος θα χρησιμοποιείται και στο διαγωνισμό.
 • Το ψηφοδέλτιο θα δημοσιεύεται αμέσως μετά το τέλος κάθε περιόδου υποβολής φωτογραφιών. Η ψηφοφορία θα είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό για 2 εβδομάδες, δηλαδή πρακτικά μπορεί να ψηφίσει όποιος θέλει χωρίς τις προυποθέσεις που υπήρχαν για τον προηγούμενο διαγωνισμό. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μόνο μια φορά.
 • H ψηφοφορία είναι υποχρεωτική γιά όλες τις φωτογραφίες, όλων των κατηγοριών. Οι βαθμοί είναι από 1 -10 με το 10 για τις καλύτερες και το 1 για τις χειρότερες φωτογραφίες.
 • Δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίζουν οι φωτογράφοι που συμμετέχουν, ωστόσο αν κάποια από τις φωτογραφίες τους έχει πλασαριστεί στις 10 πρώτες και ο φωτογράφος της δεν έχει ψηφίσει τότε θα του αφαιρεθούν 10 βαθμοί από την φωτογραφία αυτή.
 • Η τελική κατάταξη των φωτογραφιών προκύπτει από το άθροισμα των έγκυρων ψήφων κάθε φωτογραφίας στην διαδικασία της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερισχύει η φωτογραφία που έχει τα περισσότερα δεκάρια (10). Αν υπάρχει και εκεί ισοβαθμία, τότε υπερισχύει η φωτογραφία που έχει τα περισσότερα εννιάρια (9) κ.ο.κ.
 • Για να διεξαχθεί διαγωνισμός στις κατηγορίες, θα πρέπει στην κάθε κατηγορία να συμμετέχουν τουλάχιστον 10 φωτογραφίες από το λιγότερο 5 φωτογράφους.
 • Στοχευμένες ψηφοφορίες θα διαγράφονται από το Voting sheet. Αν η στοχευμένη ψηφοφορία προέρχεται από φωτογράφο που συμμετέχει, τότε ο φωτογράφος θα τιμωρείται με αποκλεισμό των φωτογραφιών αυτών. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που φίλοι, συγγενείς ή συνάδελφοι ψηφίσουν μαζικά θετικά στοχευμένα τις φωτογραφίες σας και καταποντίσουν τις υπόλοιπες. Κάθε άλλη προσπάθεια για εξαπάτηση τόσο στην ψηφοφορία όσο και στην φωτογράφηση, θα τιμωρείται ανάλογα.
   

Συμπεριφορά των φωτογράφων στην φύση

 • Οι ανάγκες των ζώων έρχονται πρώτες. Μην ενοχλήσετε ή βλάψετε με κανένα τρόπο τα ζώα. Η φωτογραφία δεν θα πρέπει να γίνει ένας παράγοντας πίεσης για τα ζώα, αλλά ένα μέσο για την προώθηση βιώσιμης και αειφορικής σχέσης των ανθρώπων με την φύση.
 • Προσπαθούμε να μην φωτογραφίζουμε πουλιά στις φωλιές τους και νεαρά που άκομη δεν έχουν ικανότητα πτήσης. Φωτογραφίες με τέτοια θέματα θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.
 • Ακολουθούμε πάντα την περιβαλλοντική νομοθεσία και είμαστε πάντα σε συνεργασία με τις αρχές στις προστατευόμενες περιοχές.
 • Απαγορεύεται η χρήση τροφής, ζωντανής λείας (δολώματος) ή ηχογραφημένων φωνών για την προσέλκυση ζώων. Σε περίπτωση που γίνει χρήση τέτοιων μέσων οι φωτογραφίες θα απορρίπτονται και ο φωτογράφος θα ανακοινώνεται στο κοινό.
 • Η χρήση φλας γενικά επιτρέπεται αλλά θα πρέπει να γίνεται με διακριτικό τρόπο ώστε να μην ενοχλεί τα ζώα. Π.χ να αποφεύγεται η χρήση φλας σε νυχτόβια είδη μέσα στο σκοτάδι. Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση του τότε καλύτερα να μην χρησιμοποιείται απ ’ευθείας, αλλά με ασύρματο φλας ώστε το φλας να διοχετεύεται πλάγια. Ακόμη καλύτερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την μέθοδο του fill in flash κατά την διάρκεια της μέρας ώστε να φωτιστεί καλύτερα το θέμα σε δύσκολές συνθήκες φωτισμού. Βέβαια το καλύτερο είναι να αποφεύγεται εντελώς η χρήση του φλας.
 • Σεβαστείτε την συμπεριφορά των ζώων και μην παρεμβαίνετε σε αυτήν. 
 •  

  Νομικοί Οροι

 • Οι φωτογράφοι με την συμμετοχή στους διαγωνισμό αποδέχονται την δημοσίευση των φωτογραφιών του στο διαδίκτυο για μια ή περισσότερες φορές. Γνωρίζουν ότι άλλοι χρήστες του διαδικτύου πιθανόν να κατεβάσουν ή να αντιγράψουν την φωτογραφία τους χωρίς την άδειά τους. Επίσης τις νικητήριες φωτογραφίες της κατηγορίας των Πουλιών μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της η ΕΟΕ, χωρίς να δώσει κάποια σχετική αμοιβή στους φωτογράφους.
 • Κάθε φωτογραφία πρέπει να είναι πρωτότυπη δουλειά του φωτογράφου και να μην καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου άλλου (φωτογράφου,  φορέα, οργανισμού, εταιρίας κ.λπ)
 • Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων από τρίτους και για οποιαδήποτε άλλη προκύψει σαν αποτέλεσμα της δημοσίευσης των φωτογραφιών.


Ποίοι είναι οι διοργανωτές 

Felix Rehsteiner, Μιχάλης Κωτσάκης, Αντώνης Τσακνάκης