Φωτογραφία του μήνα - Κανονισμοί διαγωνισμού

Η φωτογραφία του μήνα είναι ένας διαγωνισμός φωτογραφίας που έχει σαν στόχο να προσελκύσει την προσοχή στην ομορφιά και τον πλούτο της άγριας  ζωής στην Ελλάδα. Θα προωθήσει επίσης τους καλύτερους φωτογράφους και φωτογραφίες, που θα δημοσιεύονται κάθε μήνα στο φωτογραφικό μας blog «Wildlife Photography in Greece».

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει ?
Οποιοσδήποτε  έχει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μπορεί να υποβάλλει φωτογραφίες στον διαγωνισμό αρκεί οι φωτογραφίες αυτές να έχουν τραβηχτεί στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες που μπορούν να υποβληθούν :

 • Οι φωτογραφίες σας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1200 pixels σε πλάτος και τα 900 pixels σε ύψος. Για παράδειγμα,  μια φωτογραφία με κάθετο ή τετράγωνο κάδρο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 900 pixels ύψος, ενώ μια φωτό με οριζόντιο κάδρο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1200 pixels πλάτος & τα 900 pixels ύψος.
 • Οι φωτογραφίες που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια θα τροποποιούνται για να είναι εφικτή η δημοσίευση.
 • Μέγιστο μέγεθος  για κάθε φωτογραφία : 1 ΜΒ

Κατηγορίες :
Ο διαγωνισμός χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες :

 • Κατηγορία 1: Πουλιά
 • Κατηγορία 2: Ασπόνδυλα
 • Κατηγορία 3: Σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων όλων των θαλάσσιων οργανισμών.
 • Κατηγορία 4: Θεματική κατηγορία με διαφορετικό θέμα κάθε μήνα (π.χ. ‘Σπουργίτια’ για τον Φεβρουάριο).
Επεξεργασία φωτογραφίας :

 • Η φωτογραφία πρέπει να προέρχεται από  μια και μοναδική αρχική  λήψη. Δεν επιτρέπονται συνθέσεις. ( π.χ συγχωνεύσεις αρχείων)
 • Επεξεργασίες όπως περικοπή (crop), κορεσμός, αντίθεση, οξύτητα και μείωση θορύβου γενικά επιτρέπονται στο βαθμό που δεν αλλοιώνουν την φυσική απεικόνιση της σκηνής. Ελαφρές χρωματικές αλλαγές είναι αποδεκτές, αντίθετα δραστικές χρωματικές αλλαγές που εσκεμμένα αλλάζουν τα αληθινά χρώματα της άγριας ζωής δεν επιτρέπονται π.χ. μια πασχαλίτσα πρέπει να είναι κόκκινη.
 • Μην χρησιμοποιείτε τον εργαλείο "clone-stamp" εκτός από για την απομάκρυνση αντικειμένων, όπως στίγματα σκόνη ή μικρά λευκά αντανακλάσεις. Δεν επιτρέπεται να αφαιρέσετε ολόκληρα κλαδιά, φύλλα, σκουπίδια, κλπ.
 • Οι διαχειριστές του διαγωνισμού διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν τις πρωτότυπες φωτογραφίες και να τις αποβάλλουν αν θεωρήσουν ότι δεν τήρησαν τους κανονισμούς.
 • Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα "full-size crop", προσπαθήστε να μειώσετε την φωτογραφία σε μέγεθος  ώστε να φαίνεται καθαρή και ευκρινής όταν θα προβάλλεται σε 100% μεγέθυνση.
 • Παρακαλώ φροντίστε ώστε να διατηρείται τουλάχιστον η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας στα μεταδεδομένα (EXIF). Οι διοργανωτές θα διαγράφουμε όλη την υπόλοιπη πληροφορία της φωτογραφίας από τα μεταδεδομένα, εκτός από την ημερομηνία, έπειτα από την υποβολή τους. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται με δημόσια ψηφοφορία και η εμφάνιση ονομάτων στις φωτογραφίες μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Εάν φοβάστε ότι οι φωτογραφίες σας μπορεί να αναδημοσιευτούν ή να αντιγραφούν, δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχετε σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
 • Γενικά προσπαθήστε να κάνετε την ελάχιστη επεξεργασία. Θέλουμε να κάνετε την σύνθεση της φωτογραφίας όταν φωτογραφίζετε και όχι εκ των υστέρων μετά από επεξεργασία στον υπολογιστή σας.

Υποβολή φωτογραφιών & προθεσμίες :

 • Οποιοδήποτε ζει εντός ή εκτός Ελλάδας μπορεί να υποβάλλει μέχρι 5 φωτογραφίες άγριας ζωής ανά κατηγορία για κάθε μήνα. 
 • Οι φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν τραβηχτεί στη διάρκεια του μήνα κατά τον οποίο διεξάγεται ο διαγωνισμός (από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα). Μπορούν ωστόσο να υποβληθούν στον διαγωνισμό από την πρώτη του μήνα μέχρι τις τρεις του επόμενου μήνα. Μετά από τις τρεις του μήνα αρχίζει η ψηφοφορία, η οποία διαρκεί μια εβδομάδα.
 • Οι φωτογράφοι καλούνται να συμπεριλαμβάνουν στο όνομα των φωτογραφιών τους το είδος είτε στα αγγλικά είτε στα λατινικά (επιστημονική ονομασία). Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν ή έχουν αμφιβολίες θα βοηθούμε κι εμείς.
 • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο κείμενο του e-mail με το οποίο υποβάλλουν τις φωτογραφίες και την περιοχή στην οποία έγινε η φωτογράφηση.
 • Παρακαλούμε να βεβαιώνεστε ότι η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας έχει παραμείνει στις πληροφορίες (EXIF) της φωτογραφίας. Στις φωτογραφίες που υπάρχουν ακόμη οι πληροφορίες (EXIF) σας ενημερώνουμε ότι θα διαγράφουμε τις επιπλέον πληροφορίες εκτός της ημερομηνίας. Η νέα αποθήκευση σε JPG μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μικρή απώλεια στην ποιότητα της φωτογραφίας.
 • Οι φωτογραφίες αναρτώνται σύμφωνα με την ημερομηνία λήψης τους. Δεν αναρτώνται τη στιγμή που υποβάλλονται, αλλά μόνο στο τέλος του μήναμαζί με τις άλλες φωτογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της φωτογραφίας και της ημερομηνίας φόρτωσης της φωτογραφίας στην photo gallerie.
 • Όλες οι διαγωνιζόμενες φωτογραφίες θα πρέπει να στέλνονται στο pbrgreece@gmail.com, όπου θα εξετάζονται και, εφόσον γίνουν αποδεκτές, θα δημοσιεύονται με έναν μοναδικό αριθμό στην σελίδα που θα προβάλλονται.

Δημοσίευση φωτογραφιών και ψηφοφορία:

 • Οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονται μέσω μιας σελίδας προβολής φωτογραφιών Picasa  και με ένα μοναδικό αριθμό ο οποίος θα χρησιμοποιείται και στο διαγωνισμό.
 • Η δημοσίευση του ψηφοδελτίου θα ξεκινά στην αρχή κάθε μήνα (περίπου από την τέταρτη μέρα) και θα διαρκεί μία εβδομάδα, προκειμένου να αναδειχθούν οι νικητές του προηγούμενου μήνα.
 • Στην ψηφοφορία επιτρέπεται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της EOE (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία), τα μέλη του Greek Nature Photography forum (δείτε τους υπερσύνδεσμους στην δεξιά πλευρά),  και όσοι συμμετείχαν σε έναν τουλάχιστον διαγωνισμό «Φωτογραφία του Μήνα» (μπορεί να είναι και ο τρέχων διαγωνισμός).
 • Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν όσες φωτογραφίες θέλουν με 1-5 βαθμούς, υποχρεωτικά όμως το ελάχιστο των φωτογραφιών που μπορούν να ψηφίσουν ανά κατηγορία, είναι 10 φωτογραφίες . Φωτογραφίες που δεν θα ψηφίζονται θα θεωρείται ότι δεν πήραν βαθμό.
 • Για να είναι η ψηφοφορία πιο δίκαιη και για να παρακινήσουμε τους συμμετέχοντες να ψηφίζουν, θα αφαιρούμε 5 βαθμούς από τις φωτογραφίες που είναι μεταξύ των 3 πρώτων αλλά είτε ο φωτογράφος τους δεν έχει ψηφίσει καθόλου, είτε δεν έχει τηρήσει τον κανονισμό της ψηφοφορίας.
 • Η ψήφιση των δικών σας φωτογραφιών απαγορεύεται αυστηρά & ο φωτογράφος θα τιμωρείται με αποκλεισμό των φωτογραφιών αυτών και αποβολή από όλους τους επόμενους διαγωνισμούς. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που φίλοι, συγγενείς ή συνάδελφοι ψηφίσουν μαζικά τις φωτογραφίες σας. Κάθε άλλη προσπάθεια για εξαπάτηση τόσο στην ψηφοφορία όσο και στην φωτογράφηση, θα τιμωρηθεί ανάλογα.

Οι νικητές:

 • Οι τρεις φωτογραφίες που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους θα δημοσιεύονται στο blog κάθε μήνα για περίπου 12 μέρες αφότου τελειώσει ο διαγωνισμός του προηγούμενου μήνα. Θα δημοσιεύονται σύμφωνα με τη σειρά που ψηφίσθηκαν, δηλαδή πρώτα αυτή με τις περισσότερες ψήφους. Επίσης θα ανακοινώνονται τα αναλυτικά αποτελέσματα.
 • Στο τέλος του χρόνου θα γίνεται ψηφοφορία για τη Φωτογραφία της Χρονιάς – στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες κάθε μήνα.
Νομικοί όροι :

 • Με την υποβολή φωτογραφιών σε κάποιον από τους διαγωνισμούς μας, ο φωτογράφος αποδέχεται τη δημοσίευση μίας ή περισσοτέρων φωτογραφιών του στο Διαδίκτυο. Είναι ενήμερος για το ότι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου είναι πιθανόν να κατεβάσουν ή να αντιγράψουν τις φωτογραφίες του χωρίς την άδειά του.
 • Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να αποτελεί πρωτότυπο έργο του συμμετέχοντα και να μην παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων.
 • Οι διοργανωτές των διαγωνισμών δε φέρουν καμιά ευθύνη για οποιαδήποτε καταπάτηση των δικαιωμάτων από τρίτους, ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα μπορεί να προκύψει από τη δημοσίευση των φωτογραφιών.
Γενικοί κανόνες σχετικά με την λήψη των φωτογραφιών:

 • Οι φωτογραφίες άγριας ζωής αφορούν αποκλειστικά σε ζώα.
 • Φωτογραφίες κατοικίδιων ζώων, φυτών, τοπίων  κ.λ.π δεν είναι αποδεκτές ως φωτογραφίες άγριας ζωής στην περίπτωση που αυτά είναι το κύριο θέμα της φωτογραφίας. Φωτογραφίες άγριας ζωής που εξερευνούν ενδιαιτήματα κατασκευασμένα από ανθρώπους είναι αποδεκτές ως φωτογραφίες άγριας ζωής.
 • Η φωτογραφία πρέπει να αφορά άγρια ζωή (όχι οικόσιτα ζώα) και θα πρέπει να έχει τραβηχτεί  εντός των ελληνικών συνόρων. Με κανένα τρόπο δεν επιτρέπονται οικόσιτα ή ζώα σε κλουβιά.
 • Καμιά ενόχληση δεν θα πρέπει να προκληθεί στα ζώα. Δεν αγγίζουμε, εκτοπίζουμε, επεμβαίνουμε στην άγρια ζωή και τις όποιες δραστηριότητές της. Φωτογραφίζουμε τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον χωρίς να το ενοχλούμε. Οι φωτογραφίες που έχουν σαν θέμα ζώα που έχουν ενοχληθεί θα αποκλείονται & οι φωτογράφοι θα αποκλείονται μόνιμα πλέον από όλους τους διαγωνισμούς. 
 • Μη χρησιμοποιείτε τροφή, ομοιώματα, ηχογραφημένες φωνές, φωλιές ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για να προσελκύσετε ζώα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καμουφλάζ, κρυψώνες ή το αυτοκίνητό σας για να προσεγγίσετε τα ζώα στο βαθμό που εκείνα δεν ενοχλούνται και δεν καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον. Εσκεμμένη ενόχληση του ζώου ώστε να προκαλέσουμε την επιθυμητή για μας συμπεριφορά, απαγορεύεται αυστηρά.
 • Η χρήση φλας γενικά επιτρέπεται αλλά και αυτή θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην ενοχλεί τα ζώα. Για παράδειγμα, να αποφεύγετε τη χρήση φλας στο σκοτάδι σε νυχτόβια είδη. Εάν δεν μπορείτε να την αποφύγετε, τότε χρησιμοποιήστε φλας με έμμεσο τρόπο, λόγου χάρη  με ασύρματη – και με το φλας από το πλάι . Ακόμη καλύτερα χρησιμοποιείστε το φλας μόνο σαν fill flash και κατά τη διάρκεια της μέρας, έτσι ώστε να φωτίσετε λίγο παραπάνω την φωτογραφία σας σε δύσκολες συνθήκες  φωτισμού. Βέβαια ακόμη καλύτερα, απλώς αποφύγετε εντελώς την χρήση του φλας.
 • Δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε ενέργεια ενός φωτογράφου, μπορούμε όμως να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, τη φωτογραφία. Αυτό σημαίνει ότι σημάδια μη τήρησης των κανονισμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση  και πιθανή απόρριψη της φωτογραφίας. Παρακαλώ να ενεργείτε ως υπεύθυνοι άνθρωποι απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα – είμαστε υποστηρικτές και όχι καταστροφείς του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας!
 • Δεν είναι δυνατό να ορίσουμε κανόνες για κάθε πιθανή ανθρώπινη δραστηριότητα, για αυτόν το λόγο ας ακολουθούμε τον παρακάτω γενικό ηθικό κανόνα : Να συμπεριφερόμαστε βάζοντας πάνω από κάθε φωτογραφικό στόχο τις ανάγκες της άγριας ζωής και όχι την δικιά μας.
Μερικές Γενικές συμβουλές :

 • Προσπαθήστε να κρατήσετε φυσικές τις φωτογραφίες σας. Υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες θεαματικές, πολύχρωμες, λαμπερές και, εν τέλει ,πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ωστόσο οι πραγματικά καλές είναι εκείνες που έχουν άλλα φωτογραφικά χαρίσματα : καλή οπτική γωνία, καλό φωτισμό, προσεκτικό καδράρισμα, διακριτική (σχεδόν ανύπαρκτη) επεξεργασία, και βέβαια, πάνω από όλα, η σύλληψη της κατάλληλης στιγμής στο κατάλληλο μέρος θα κάνει μια φωτογραφία να διακριθεί από το σωρό.
 • Διερωτηθείτε : τράβηξα ακόμη μια φωτογραφία ή μήπως προσπάθησα να κάνω μια νέα δημιουργία;  Έπειτα δώστε λίγο χρόνο ακόμα και τραβήξτε μια καλύτερη.
Ποιοι είναι οι διοργανωτές?
Μιχάλης Κωτσάκης, Felix Rehsteiner, Αντώνης Τσακνάκης.