Πάρε την σωστή γωνία ή 7 τρόποι να βελτιώσεις τη δική σου φωτογραφία άγριας φύσης


Στο τελευταίο άρθρο μιλήσαμε για μετά–επεξεργασία, έτσι λοιπόν ας μιλήσουμε αυτή την φορά τι έρχεται πριν από αυτό: πως δημιουργούμε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες άγριας φύσης. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ήδη, ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από το να πατήσεις ένα κουμπί στην κορυφή της φωτογραφικής σου μηχανής και να δεις τα αποτελέσματα στο Photoshop. Όταν έγραψα «να δημιουργήσεις μία ενδιαφέρουσα φωτογραφία άγριας φύσης» σε αντίθεση με «πάρε ένα στιγμιότυπο από μερικά πλάσματα», εννοούσα ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μία διαφορά μεταξύ των δύο.

Αυτό ακριβώς που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τις περισσότερες φορές, για παράδειγμα όταν φωτογραφίζουμε πουλιά από το αυτοκίνητο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τη γωνία προβολής, την απόσταση ή το φόντο στη φωτογραφία. Όποιο και αν είναι το ζώο που θα φωτογραφηθεί θα μπει στο οπτικό πεδίο του παραθύρου του αυτοκινήτου, σε όποια απόσταση είναι αυτό, σε οποιαδήποτε θέση στέκεται το  αυτοκίνητο μας, με ό, τι φόντο υπάρχει. Αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να προχωρήσουμε το αυτοκίνητο λίγο περισσότερο προς τα εμπρός ή προς τα πίσω κατά μήκος του οριζόντιου άξονα, για να αλλάξουμε λίγο την οπτική μας γωνία, αλλά αυτό είναι όλο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φωτογραφίσεις από ένα αυτοκίνητο είναι λιγότερο καλές από άλλες, αλλά απλώς ότι η ικανότητα του φωτογράφου στην λήψη αυτού του είδους φωτογραφίας είναι σχετικά περιορισμένη.  

Όχι τόσο στη macro-φωτογραφία: εδώ μπορούμε να έχουμε όλη την ελευθερία του κόσμου προκειμένου να κινηθούμε γύρω από την εν λόγω ακρίδα που κάθεται σε ένα κλαδί - μέχρι να πηδήξει μακριά, φυσικά. Αλλά, με τις ατελείωτες ελευθερίες κινητικότητας, θα ξαναπάω και θα την φωτογραφίσω ξανά, αυτή τη φορά να κάθεται στο έδαφος.
  
Έτσι λοιπόν αυτό που προσπαθώ να πάρω μέσα από τις σημαντικότερες πτυχές της φωτογραφίας της άγριας φύσης είναι να  μοιάζουν με μία κοινή φωτογραφία: η σημασία της γωνίας προβολής. Και φυσικά δύο πράγματα τα οποία συνδέονται άμεσα με αυτό, το θέμα απόστασης, το προσκήνιο και το φόντο. Ας δούμε λίγο κάποιους βασικούς κανόνες εδώ.Λήψη μέσα από αυτοκίνητο - δεν είναι εύκολο να πλησιάσεις περισσότερο!


Μόλις είχα πρωτοδει αυτον τον Στεπόκιρκος και μου προσεφερε ήδη κάποιες όμορφες πόζες...…εντούτοις, μόνο όταν μετακινήθηκα με το αυτοκίνητο, πολύ πολύ αργά, πιο κοντά στο πουλί, μπόρεσα και είχα κάποιες υποφερτές λήψεις Κανόνας Νο 1: Προσπαθήστε να φωτογραφήσετε το θέμα σας στο επίπεδο των ματιών του, όχι των δικών σας

Ναι αυτό είναι σωστό, έστω και αν είναι ένα σαλιγκάρι στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο ενδιαφέρουσα προοπτική, θα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο από το να σταθείς όρθιος και να πατήσεις το μεγάλο κουμπί. Για παράδειγμα, ξαπλώστε ην κοιλιά σας στο χώμα, με το ωραίο καθαρό παντελόνι. Φυσικά θα μπορούσαμε να σηκώσουμε το σαλιγκάρι και να το βάλουμε στο φύλλο ενός δέντρου, αλλά αυτό θα ήταν ενάντια της ηθικής μας, έτσι γρήγορα ας εγκαταλείψουμε αυτή τη δυνατότητα. (Εννοώ αυτό!) Οι καλές φωτογραφίες έχουν την τιμή τους, και αν κάποια βρώμικα παντελόνια είναι υπερβολικό για μας να το πληρώσουν, τότε ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε για μια άλλη καριέρα από ό, τι στον τομέα της φωτογραφίας άγριας ζωής.

Βέβαια να φωτογραφήσετε στο επίπεδο ματιών του θέματός σας δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν το αρπακτικό πετάει σε κύκλους 200 μέτρων πάνω από το κεφάλι σας. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που οι φωτογραφίες πουλιών με φόντο ένα μπλε ή γκρίζο ουρανό δεν είναι οι αντιπροσωπευτικότερες, ενώ εκείνες με ένα πουλί που πετά μπροστά από ένα ωραίο θολό πράσινο ή καφέ φόντο είναι πιθανό να τραβήξουν περισσότερο τη προσοχή. Φυσικά τέτοιες φωτογραφίες είναι πιο δύσκολο να συλληφθούν, λόγω των δυσκολιών με την αυτόματη εστίαση, χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου (λιγότερο φως λόγω πιο σκούρου φόντου), καθώς και τη δυσκολία να δούμε στην πραγματικότητα ένα πουλί σε αυτές τις συνθήκες. Μερικές φορές χρειάζεται ένα καλό ποσοστό τύχης για να συλλάβουμε ένα καλό B.I.F. (πουλιά σε πτήση) μπροστά από ένα άλλο οποιοδήποτε φόντο διαφορετικό από ουρανό.
Δεν είναι πάντα εύκολο να συλλάβεις το θέμα σου στο ύψος της ματιάς του...!Κανόνας Νο 2: Παρουσίασε το θέμα σου από την πιο ενδιαφέρουσα γωνία

Αφού δεν θα θέλαμε να φωτογραφίσουμε κάποιον από πίσω, γιατί θα πρέπει να καταγράφουμε ζώα από πίσω; Ναι τα άγρια πλάσματα πιο συχνά τρέχουν μακριά από τις κάμερες μας από ότι τα οικόσιτα των ανθρώπων (μολονότι ορισμένα από αυτά συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο), αλλά γενικά συνιστάται να πατήσεις το κουμπί πριν κάποιο τρέξει ή πετάξει μακριά. Όμως πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις: μια πεταλούδα μπορεί να έχει την καλύτερη της γωνία από την κορυφή, πλάγια, ή ελαφρώς από πίσω, επειδή θέλουμε να δείξουμε στα φτερά της μία πολύχρωμη πανδαισία. (Κάποιος μπορεί να διαφωνήσει και να πει ότι κάποια ανθρώπινα όντα έχουν την καλύτερη τους γωνία από πίσω, αλλά ας παρακάμψουμε τους βαρετούς ανθρώπους προς στιγμή.)

Μιλώντας φωτογραφικά, θα προτιμήσεις να έρθεις αντιμέτωπος με ένα αρσενικό αγριογούρουνο μπροστά και δεξιά, γιατί αυτό θα κάνει τους θεατές να τρέμουν (αλλά προφανώς όχι εσένα, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει μία θολή κίνηση στην εικόνα), και αυτό είναι που θα τους κρατήσει στη φωτογραφία σας. Εάν τους παρουσιάζατε μόνο την ουρά του ζώου που εξαφανίζεται μέσα στους θάμνους, αυτοί θα τρέμουν από τα γέλια, και θα γίνει αυτό το θέμα. Δεν είναι αυστηρά φωτογραφικά παραδεκτό, αλλά μπορείς να συμπεριλάβεις τον εαυτό σου με μια πλάγια όψη, από απόσταση τουλάχιστον 200 μ.

Εντούτοις υπάρχει άλλη μια εξαίρεση: αν το θέμα γυρίζει το κεφάλι του η κατάσταση αλλάζει. Μια όμορφη οπίσθια φωτογραφία, για παράδειγμα από ένα πουλί με τα φτερά ανοιχτά, έχει μια εντελώς διαφορετική όψη όταν μπορούμε να δούμε τα μάτια του γιατί αυτό είναι που θέλουμε να δούμε από κάθε πλάσμα, άγριο ή ήμερο.

Το Καλαμοτσίχλονο είναι ένα πανέμορφο πουλί, ακόμα και όταν το κοιτάς από πίσω, στη συγκεκριμένη φωτό βέβαια, θέλουμε να δούμε τα μάτια της
Κανόνας Νο 3: Να είστε υπομονετικοί

Ο πειρασμός είναι μεγάλος: βλέπουμε κάτι, το κόβω σε κομμάτια με το 8fps πολυβόλο μου, και δημιουργούμε την ίδια φωτογραφία 40 φορές. Μετά από αυτό, εκτός αν το ζώο ξεκινά να κάνει κάτι τρελό στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα, προχωράμε για να αναζητήσουμε κάτι άλλο και να το φωτογραφήσουμε. Εγώ το αποκαλώ έλλειψη υπομονής, και οφείλω να ομολογήσω ότι υποφέρω και εγώ από αυτή την αρρώστια. Εντάξει, θα μπορούσε να είναι μία βαρετή κίσσα να κάθεται σε αυτό το κλαδί, αλλά σκέψου, οι βαρετές κίσσες είναι πραγματικά όμορφα πλάσματα, και ήδη έχουν κερδίσει τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό φωτογραφίας άγριας φύσης. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συχνά πολλά από αυτά για να φωτογραφήσεις, γιατί να μην ξοδέψουμε λίγο χρόνο με αυτό το πουλί και να προσπαθήσουμε να το πάρουμε σε πτήση, ή να κάθεται σε ένα διαφορετικό μέρος με καλύτερο φως, ή με ένα πιο ευχάριστο φόντο; Καλές φωτογραφίες άγριας φύσης πραγματοποιούνται συχνά με πολύ υπομονή και σκέψη, και αν κάποιος δεν το έχει (όπως εγώ), το πιο πιθανό είναι να χάσει τα καλύτερα πλάνα.Ο ίδιος Crab Spider με 20 λεπτά διαφορά:Έτσι ήταν όταν πρωτοείδα την αράχνη, σε θέση επίθεσης αλλά με ένα μάλλον υπεραπασχολημένο φόντο


20 λεπτά αργότερα υπήρχε αλλαγή στο σκηνικό: Πολύ πιο «ήσυχο» φόντο και μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ αράχνης και φόντου
Κανόνας Νο 4: Δοκιμάστε διαφορετικές οπτικές γωνίες

Όπως μάθαμε στο άρθρο 1, το μάτι να είναι στο ίδιο επίπεδο με το θέμα είναι καλό, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί, να εφαρμοστεί αυστηρά κάθε φορά. Ένα πρέπει πάντα να γίνετε, να μετακινείτε την φωτογραφική προσπαθώντας να δημιουργήσετε διαφορετικές προοπτικές και οπτικές γωνίες, προκειμένου να βρείτε το κατάλληλο σημείο που θα δουλέψει καλύτερα. Δεν είναι το μόνο πρόβλημα το πλάσμα να πάρει την πιο ελκυστική γωνία, αλλά και το καλύτερο προσκήνιο και φόντο. Όποιος έχει φωτογραφήσει κάποιες πεταλούδες με ένα τηλεφακό, πιθανώς να ξέρει τι μπορεί να κάνει μία διαφορά λίγων εκατοστών προς τα αριστερά ή δεξιά. Το άλλο πρόβλημα είναι το θέμα και το φόντο που διαφέρουν ως προς την φωτεινότητα και το χρώμα, όπως και αν το θέμα θα ξεχωρίζει από το φόντο. Που μας οδηγεί ο ακόλουθος κανόνας:

Μια τυπική λήψη...


...και μια λίγο πιο εντυπωσιακή γωνία από το ίδιο ζώοΚανόνας Νο 5: Δώστε προσοχή στον περιβάλλοντα χώρο

Όλοι το γνωρίζουμε και είναι σχεδόν πάντα εκεί: ότι ενοχλεί ένα μικρό καλάμι, φύλλο, γρασίδι, ιστός αράχνης ή κομμάτι πλαστικών απορριμμάτων που γλιστρά μπροστά ή πίσω από τα αντικείμενά μας στην εικόνα. Όχι μόνο είναι πολύ ενοχλητικό όταν η φωτογραφική μας μηχανή δεν μπορεί να εστιάσει, αλλά πολύ συχνά κυριολεκτικά θα καταστρέψει μια φωτογραφία που είναι καλή και χρήσιμη. Για τους διαγωνισμούς μας απαγορεύεται να αφαιρέσετε οποιαδήποτε από αυτά τα δυσάρεστα όντα στην μετά – επεξεργασία (ναι ναι, πηγαίνετε και διαβάστε τους κανόνες), παρότι εμείς σας συνιστούμε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά, πριν τα δείτε στις φωτογραφίες σας στην οθόνη του υπολογιστή στο σπίτι. Σε μια θυελλώδη ημέρα σε ένα υγρότοπο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να τραβήξετε τουλάχιστον 50 φωτογραφίες από ένα ωδικό πτηνό ανάμεσα στις ράβδους, των οποίων μόνο λίγες από αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λόγω διαρκώς μετακινούμενων καλαμιών. Ή συχνότερα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το πουλί να αλλάξει τη θέση του ή να κινηθεί σε διαφορετική τοποθεσία, έτσι ώστε τα λιγότερα ενοχλητικά κλαδιά να μην είναι ζήτημα. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο να δείτε από κοντά τα εμπόδια στο θέμα είναι όταν αυτά είναι κοντά στην φωτογραφική. Να γνωρίζετε ότι ένα ραβδί καλάμι κοντά στην φωτογραφική μηχανή σας μπορεί να «ανατιναχτεί» ως μέγεθος, έτσι ώστε αυτό να επισκιάζει όχι μόνο ένα μικρό μέρος της φωτογραφίας, αλλά στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτό, και δύσκολα να το παρατηρήσετε έως ότου φτάσετε στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, ένα ενοχλητικό κλαδί στο προσκήνιο μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει ένα καλό «πλαίσιο» γύρω από το θέμα, ιδίως εάν καθρεπτίζεται από άλλο στην αντίθετη πλευρά του θέματος.Το διάσημο κλαδάκι:Το διάσημο κλαδάκι ξανά (ή μάλλον κανα δυο από αυτά) σε μια κατά τ’ άλλα καλή φωτό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια χαράΚανόνας Νο 6: Οσο μακρύτερα είναι το φόντο τόσο το καλύτερο

Έχουμε ήδη αναφέρει τη σημασία της γωνίας της προβολής σε σχέση με το φόντο. Ένας άλλος λόγος για να δοκιμάσετε διαφορετικές οπτικές γωνίες, είναι ότι συνήθως το θέμα σας θα διακρίνεται καλύτερα σε πιο θολό φόντο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μειώνοντας την απόσταση από το θέμα, ή/και αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ του υποκειμένου και του φόντου. Ακούω ότι ρωτάτε πώς θα μπορούσε το τελευταίο να επιτευχθεί,; Δεν είναι ηθικά απαγορευμένο να μετακινήσετε ένα άγριο ζώο για να φύγει μακριά από το φόντο; Ναι είναι, αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος.

Εντάξει, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να φωτογραφίσετε μία χελώνα που διασχίζει έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Όπως μπορείτε να σκεφτείτε ο δρόμος είναι άσχημος ως φόντο και όταν στέκεστε εκεί όρθιος μπροστά από αυτόν, τρία μέτρα μακριά, ο άσχημος δρόμος είναι γύρω από τη χελώνα. Δεν είναι μια όμορφη θέα. Αλλά κάπου έχετε ακούσει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε μια χαμηλή γωνία για τα ζώα στο έδαφος, και έτσι πηγαίνετε κάτω στα γόνατά σας, ακόμα κι αν πονάει λίγο. Το αποτέλεσμα θα φανεί ήδη λίγο καλύτερο, αλλά υπάρχει ακόμα η άσχημη γκρι άσφαλτος γύρω από τη χελώνα. Ας κάνουμε κάτι τρελό σήμερα, μπορείτε να σκεφτείτε, και δεδομένου ότι δεν φοράτε τα κυριακάτικα ρούχα σας και κανένα αυτοκίνητο δεν φαίνεται να πλησιάζει με 120 χλμ/ω, πάρτε τον κίνδυνο και τοποθετήστε την φωτογραφική σας κάτω, τόσο χαμηλά όσο παίρνει... πάνω στο έδαφος. Εάν η κάμερα έχει μια περιστρεφόμενη οθόνη και γρήγορη ανίχνευση προσώπου εστίασε στο life view, έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε το αυτί σας στην καυτή άσφαλτο για να δείτε τι φωτογραφία θα τραβήξετε , αλλά αν η φωτογραφική σας μηχανή δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ίσως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος από τη μη χρησιμοποίηση του σκόπευτρου σας (και να κάψεις το αυτί σου στην άσφαλτο). Αλλά κάνοντας αυτό θα ανακαλύψεις πολύ γρήγορα: αξίζει αυτή η παρενόχληση! (Εκτός αν φυσικά, έχεις τρέξει πάνω από ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει, αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν θα κάνετε αυτό σε μια μεγάλη εθνική οδό.)

Η διαφορά στα αποτελέσματα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα είναι η μεγαλύτερη γωνία φωτογραφίας που θα σας κάνει να μείνετε άφωνοι, επειδή ξαφνικά οι φωτογραφίες σας θα μοιάζουν με αυτές του National Geographic αντί του άλμπουμ των διακοπών σας. (Και γι ' αυτό, κύριε, θα παίρνουμε ένα καμένο αυτί κάθε ημέρα!) Η άσχημη γκρίζα άσφαλτο θα έχει μειωθεί μαγικά σε μια λεπτή γραμμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ το φόντο θα έχει μια όμορφη γκρι-πράσινο-μπλε κλίση, που κάνει τη χελώνα να ξεχωρίζει από το δρόμο, όπως μία Ferrari σε μια στεγνή λίμνη αλατιού.
Ακίνητα ζώα, και υδρόβια  – πόση διαφορά μπορέι να κάνει μια χαμηλότερη λήψη!


Όταν πλησίασα περπατώντας αυτο το νεαρό φλαμίνγκο, αυτή ήταν η εικόνα που είχα


Αφού μπουσούλησα στα τέσσερα, στην άκρη του νερού, η γωνία λήψης ήταν σαφώς καλύτερη, με τους αγκώνες μου μέσα στο νερό


Κανόνας Νο 7: Κατέπληξε τον εαυτό σου, και εμάς!

Αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσω, και ακόμα πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει: ξεχάστε όλους τους άλλους κανόνες που προαναφέρθηκαν, και χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας. Ή μάλλον, να έχετε κατά νου τους παραπάνω κανόνες, κάνοντας ένα βήμα περαιτέρω και δημιουργώντας μια έκπληξη στο θεατή. Παίξτε γύρω, μετακινήσετε την φωτογραφική σας σαν φωτογράφος μόδας γύρω από το μοντέλο του, δημιουργήστε ασυνήθιστα αποτελέσματα, κόψτε τμήματα, γυρίστε τα σε 45 βαθμούς γωνία, κάντε ό, τι οι άλλοι δεν κάνουν. Προσπαθήστε να συλλάβετε τη μαγική στιγμή, όταν τα ζώα κάνουν κάτι άλλο από το να κάθονται. Κάντε τη φωτογραφία σας να ξεχωρίζει από το πλήθος κάνοντας κάτι διαφορετικό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι παραβλέπετε τους βασικούς κανόνες. Γίνετε το δαδί της φωτογραφίας της φύσης, δείξτε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί! Μειώστε τις εικόνες σας στα βασικά, προσπαθήστε το μαύρο - άσπρο, χρησιμοποιήστε το grain ως καλλιτεχνικό μέρος της εικόνας, φωτογραφήστε τα θέματά σας από όπου δεν πρέπει, υπερ εκθέστε, υπό εκθέστε, δημιουργήστε κάποιο θόλωμα κίνησης. Βάλτε τη ταχύτητα κλείστρου στη μέγιστη ταχύτητα, παρά το υψηλό ISO, και δείτε ποια είναι η διαφορά στα πλάνα δράσης. Κατεβάστε την ταχύτητα κλείστρου για να πειραματιστείτε με το panning ως μια τεχνική για την κίνηση των ζώων. Χρησιμοποιήστε ένα ευρυγώνιο φακό αντί ενός τηλεφακού ή ενός macro, φωτογραφήστε τα θέματα σας ως μέρος του τοπίου. Δοκιμάστε τον οπίσθιο φωτισμό, μπροστινό φωτισμό, πλευρικό φωτισμό, το φως του φεγγαριού, το φωτισμό κερί, φωτογραφήστε στη βροχή ή την ομίχλη ή το χαλάζι, χρησιμοποιήστε αντανακλάσεις και σκιές και λυκόφως. Γίνετε τρελός και χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο για μια φορά, και ζήστε τους περιορισμούς, τη ποιότητα της εικόνας, και τον πόνο στην πλάτη που αυτό θα σου δώσει. Στη συνέχεια εκτυπώστε τα αγαπημένα σας ως αφίσα 2 x 3 μέτρα, και ακούστε το τρίξιμο από τα σαγόνια, πριν από ένα μεγάλο χαμόγελο αυτο-ικανοποίησης να γλιστρήσει στο πρόσωπό σας. Κρεμάστε τις φωτογραφίες στο καθιστικό σας, την κρεβατοκάμαρά σας, το λουτρό σας, και να είστε υπερήφανος κάθε φορά που τις βλέπετε. Μπορεί να έχετε κάνει στον εαυτό σας μερικές μελανιές, αλλά τώρα μπορείτε να αποκαλέσετε τον εαυτό σας φωτογράφο άγριας φύσης.
Ένας οικονομικός μακροφακός  πάνω σε μια μικρή super-zoom κάμερα(εδώ μια Raynox DCR-150 πάνω σε μια Canon SX40) μας βοηθάει να πηγαίνουμε κοντύτερα, και λίγο παραπάνω post-processing μπορεί να μετατρέψει μια μυγούλα σε τέρας


Πάνω από όλα όμως, πάρτε το χρόνο σας όταν φωτογραφίζετε τέτοια ευαίσθητα πλάσματα, κοιτάξτε τα θέματα σας, όχι μόνο μέσα από το σκόπευτρο, και προσπαθήστε να συλλάβετε την ίδια την ύπαρξή τους ως ένα κομμάτι τέχνης, γιατί μπορεί αυτό που φαίνεται αυτό να είναι. Και όπως με κάθε τέχνη, η δημιουργική φωτογραφία φύσης δεν κάνει καμία εξαίρεση: ξόδεψε περισσότερο χρόνο, περισσότερη πρακτική, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.


Ευχαριστουμε θερμά το Μανώλη Σκόρδο για τη μετάφραση στα ελληνικά !

Felix Rehsteiner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου