Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση επιβίωσης διαγωνισμού “Wild Seasons Photo Competition”


Ο διαγωνισμός Wild Seasons Photo Competitionόπως και ο προκάτοχός του, έχουν σαν πρωταρχικό και βασικό στόχο την ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής βιοποικιλότητας μέσω των όμορφων φωτογραφιών που συμμετέχουν σε αυτόν. Κατά δεύτερο λόγο σαν διαγωνισμός που είναι εξ'ορισμού αναδεικνύει κάποιους νικήτες, πολύ περισσότερους από αλλού, ενώ και οι galleries είναι ανοιχτές για να μπορούν όλοι να δουν το σύνολο των συμμετοχών και όχι μόνο τις 15 (!) νικήτριες φωτό.
Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του καλοκαιριού, μας προβληματίζει πολύ κατά πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε να τρέχουμε τον διαγωνισμό ή θα ήταν καλύτερα να τον βάλουμε σε καθεστώς αναστολής, μέχρι να βρεθεί λύση στο χρόνιο θέμα που επισκιάζει την ομαλή λειτουργία του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι η συμμετοχή έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα - αν και οι ψηφοφόροι αυξημένοι -.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάτω από ένα συνεχές κλίμα καχυποψίας σχετικά με την διαδικασία της ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα που προκύπτουν απ 'αυτήν. Παρ 'όλο που αρκετές φορές έχουμε προσπαθήσει να εξηγήσουμε, ότι στο βαθμό που μπορούμε, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη ψηφοφορία, αυτό δεν έχει γίνει κατανοήτο. Η υποχρεωτική ψήφος του φωτογράφου και το πέναλντυ με την αφαίρεση βαθμών σε αυτόν που δεν ψηφίζει ώστε να μην επωφελείται από τις ψήφους των άλλων, ο έλεγχος των ψήφων και η διαγραφή ολοκληρωτικά ψήφου της μορφής (1-1-2-1-10-9-2-1-1-1) όταν οι ψηλοί βαθμοί είναι στοχευμένοι προς συγκεκριμένο φωτογράφο και η ανωνυμία των φωτογραφιών, είναι προς την κατεύθυνση της διασφάλισης μιας δίκαιης ψηφοφορίας. Αν υπάρχουν εσκεμμένες μικρόαποκλισεις στην ψηφοφορία, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά δεν νομίζουμε ότι εκεί είναι το πρόβλημα.
Είναι αδύνατον για έναν διαγωνισμό που τον τρέχουμε εθελοντικά τόσα χρόνια, "σπαταλώντας" πολλές ώρες - και μέρες - εργασίας για κάθε έναν από αυτούς, να δώσουμε και άλλο χρόνο εξετάζοντας με εξουνυχιστικό τρόπο κάθε ψήφο. Ούτε βέβαια σκοπεύουμε να προσλάβουμε ντετέκτιβ να κάνει αυτή τη δουλειά για εμάς.
Ακόμη πιό χρονοβόρο και ψυχοφθόρο είναι να προσπαθούμε κάθε φορά να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Θα αναφέρω μόνο ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό κατηγορήθηκε ο διοργανωτής με σχετικό κείμενο στο fb, ότι εσκεμμένα δεν ανέβασε συγκεκριμένη φωτογραφία, για να μην πλασσαριστεί αυτή, στις 3 καλύτερες στην κατηγορίας της ! Μάταια είχαμε ήδη εξηγήσει από πριν, ότι την φωτογραφία δεν την λάβαμε ποτέ, ακόμη και όταν αυτό έγινε και σε νέα προσπάθεια αποστολής της. Οποιες - λιγοστές και εάν συμβεί -φωτογραφίες δεν ανεβαίνουν για τον έναν ή τον άλλο λόγο, λέμε στους φωτογράφους ότι ανεβαίνουν στον επόμενο διαγωνισμό και αυτή η λύση ήταν αποδεκτή. Ο συγκεκριμένος φωτογράφος δεν ήθελε να δεχτεί ούτε αυτή την λύση.
Εχουμε παρωτρύνει πολλές φορές όλους τους φωτογράφους να βλέπουν προσεκτικά και τις φωτογραφίες των άλλων.  Σε κάθε διαγωνισμό υπάρχουν πολλές αξιόλογες φωτογραφίες που θα μπορούσαν να είναι στην τριάδα. Δεν είναι μόνο οι δικιές μας οι καλές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν σημαίνει ότι η-οι δικιές μας είναι αδικημένες. Απλώς κατά κανόνα υπάρχουν και άλλες εξίσου ή καλύτερες φωτογραφίες από τις δικές μας. Δυστυχώς όμως η νοοτροπία του αδικημένου τείνει να είναι βαθειά ριζωμένη σε πολλούς από εμάς και διαποτίζει πολλούς τομείς της ζωής μας, οπότε δεν την γλυτώνει και ο μικρόκοσμος του διαγωνισμού.
Από την άλλη δεν θέλουμε ο διαγωνισμός να καταλήγει να είναι ένα μέσο επαναληπτικής προβολής για λίγους φωτογράφους, όπως τελικά τείνει να είναι, λόγω και της πτωτικής συμμετοχής των τελευταίων δύο χρόνων.
Ετσι τελικά επειτά από τρισίμιση χρόνια που τρέχει ανελλιπώς ο εποχιακός διαγωνισμός Wild Seasons Photo Competition και αρκετά ακόμη πριν από αυτόν, ο προηγούμενος σε μηνιαία βάση, σκεφτόμαστε μετά και την ολοκλήρωση του επόμενου διαγωνισμού για το φθινόπωρο του 2018, να τον διακόψουμε αν όχι μόνιμα, σίγουρα προσωρινά.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για μια δικαιότερη (?) ψηφοφορία, αν και φοβάμαι ότι με όποιον τρόπο και να γίνεται αυτή, τα παράπονα μετά από μια αποτυχία θα επανέλθουν άμεσα (στοχευμενες βαθμολογίες, φίλοι κριτικοί κ.λπ). Πιστεύαμε, ότι η ανοιχτή δημόσια ψηφοφορία είναι η καλύτερη λύση γιατί προσφέρει εμπλοκή σε όλο τον ενδιαφερόμενο κόσμο, έχει fun και γενικότερα μεταλαμπαδεύει άμεσα το ενδιαφέρον για την άγρια ζωή σε περισσότερο κόσμο ακόμη και σε μη φωτογράφους. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές όπως μια τριμελής - η όσο - επιτροπή να αποφασίζει ψηφίζοντας, η να τρέχουν και τα δύο παράλληλα με βάρη.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για έναν διαφορετικό τρόπο ψηφοφορίας, που όμως δεν θα μας επιβαρύνουν περισσότερο χρονικά σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια. Να ψάξουμε να βρούμε τρεις αναγνωρισμένους φωτογράφους άγριας ζωής και να τους ζητήσουμε να ψηφίζουν μόνο εκείνοι ? Να είναι και ξένοι στα πρότυπα του ελληνικού πρωταθλήματος ?!
Τέλος αν κάποιος-οι νομίζουν ότι μπορούν να τρέξουν το διαγωνισμό καλύτερα, και δικαιότερα από εμάς και με την συνέπεια που το πετύχαμε μέχρι τώρα, είμαστε πάντα πρόθυμοι να τον παραδώσουμε αν και η απροθυμία στην προηγούμενη απόπειρα εύρεσης συνεργάτη ήταν παροιμιώδης.

Μιχάλης Κωτσάκης - Αντώνης Τσακνάκης  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου